Actueel

28 september 2023

Kraanwaterdag: van bron tot kraan

27 september was het Nationale Kraanwaterdag! In Nederland gebruiken veel mensen water uit de kraan zonder na te denken, en dat is een goed teken! Schoon drinkwater is ontzettend belangrijk, maar ook bijzonder. Vandaag is een mooi moment eens stil te staan bij waar dat water vandaan komt en waarom we dat ook echt kunnen drinken. Want bij SchoonH2O werken we elke dag aan schoon drinkwater!

Bronnen
In Nederland produceren tien drinkwaterbedrijven elke dag schoon drinkwater uit drie verschillende bronnen: grondwater, oppervlaktewater en oevergrondwater. Grondwater is regenwater dat langzaam de ondergrond in heeft gesijpeld. De bodem zuivert het grondwater al op een natuurlijke manier.

Het oppervlaktewater komt vooral uit de Rijn, de Maas en het IJsselmeer. Een deel wordt dan bijvoorbeeld verder getransporteerd na voorzuivering naar een duingebied. Daar komt het water in de zandbodem waar het op natuurlijke wijze verder wordt gezuiverd. Oeverwater is eigenlijk een mengvorm van grond- en oppervlaktewater.

Uitdagingen
Klimaatveranderingen en een stijgende drinkwaterbehoefte leggen druk op onze grondwaterbronnen. Door langere perioden met droogte, moeten we proberen het regenwater dat valt zo veel mogelijk vast te houden. Oppervlaktewater heeft weer te maken met steeds meer vervuilende stoffen, zoals PFAS, medicijnresten en lozingen vanuit de industrie.

Zuivering
Veel van ons water kan op natuurlijke wijze al goed worden gezuiverd. Toch zijn nog extra zuiveringen nodig en met de uitdagingen die voor ons liggen, wordt dat steeds belangrijker. Enkele van de methodes die worden toegepast zijn beluchting, om ijzer, ammonium en mangaan uit grondwater te verwijderen. Bij oppervlaktewater wordt via mengbekken, vlokmiddelen om vuil te laten samenklonteren, filtratie en desinfectieprocessen het water gezuiverd.

Gegarandeerd schoon drinkwater
Wilt u zeker weten dat uw drinkwater echt schoon is? Onze gecertificeerde adviseurs nemen u het volledige traject uit handen van legionellapreventie en kwalitatief schoon drinkwater. Veel sectoren en branches in Nederland hebben al de verplichting om goed drinkwater aan te bieden. Met een compleet en helder beheersplan en deskundige begeleiding van SchoonH2O, voldoet u aan alle regelgeving en bovenal heeft u geen zorgen meer over onveilig drinkwater.

Wilt u meer weten hoe wij schoon drinkwater kunnen garanderen? Bekijk dan onze diensten hier.

Op deze dag staan we extra stil bij waar ons drinkwater vandaan komt. SchoonH2O houdt zich elke dag bezig met schoon drinkwater door onze complete dienstverlening

Img blue footer

Nog niet helder?

Maak een afspraak!

© SchoonH2O

Privacyverklaring
KvK: 85605719
Rekeningnr.: NL19 RABO 0189809701
Ontwerp & realistie: MM