Actueel

22 juli 2022

Legionella op reis

Veilig op vakantie? Met deze tips voorkom je een legionellabesmetting op je vakantiebestemming. Jaarlijks lopen naar schatting tientallen reizigers een legionellabesmetting op.

Het risico is vooral groot wanneer het appartement, vakantiehuisje of een camping-aansluiting langere tijd niet bezet is geweest. In een warmer klimaat is de kans op opwarming van water groter.

Verschillen
Verder kan het verschil in risico tussen landen wijzen op verschillen in de waterkwaliteit. Maar ook op verschillen in beleid, toezicht en deskundigheid op het gebied van legionellapreventie. Uit voorzorg raden we dan ook aan altijd alle kranen enkele minuten door te laten spoelen.

Doorspoelen
Bij kranen die niet of weinig worden gebruikt, staat het water in de leidingen langdurig stil. De kwaliteit van het leidingwater neemt hierdoor snel af, wat de kans op vermeerdering van de legionellabacterie vergroot. Kranen die langer dan een week niet worden gebruikt veroorzaken al een verhoogd risico. Doorspoelen is dan ook belangrijk om de kwaliteit van het water te kunnen waarborgen. Het doorspoelen zorgt er ook voor dat stoffen die in het water zijn opgelost, zoals metalen uit de drinkwaterleiding, weggespoeld worden. Water is net als een pak melk: het is beperkt houdbaar!

Veteranenziekte
De legionellabacterie kan vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking en forse griep veroorzaken: ook wel de veteranenziekte genoemd. Soms heeft een legionella-infectie zelfs een dodelijke afloop. Er bestaat geen vaccin tegen de legionellabacterie. Behandeling met antibiotica is wel mogelijk.

Verneveling
Niet alleen op vakantie, maar ook bij thuiskomst doet u er goed aan alle kranen minstens twee minuten te laten lopen. Laat het water rustig stromen, om te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel. Daardoor nestelt de bacterie zich in de longen. Verneveling ontstaat voornamelijk onder de douche. Je kunt dit voorkomen door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen.

"Water is net een pak melk: het is beperkt houdbaar!"

Danny schoonrok

Img blue footer

Nog niet helder?

Maak een afspraak!

© SchoonH2O

Privacyverklaring
KvK: 85605719
Rekeningnr.: NL19 RABO 0189809701
Ontwerp & realistie: MM