Actueel

22 maart 2023

Wereldwaterdag 2023

Water is een eerste levensbehoefte over de hele wereld. Helaas hebben ontelbare scholen, fabrieken, ziekenhuizen, boerderijen en andere bedrijven geen toegang tot veilig en schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Dit is een groot probleem wat SchoonH2O aan het hart ligt. Het is vandaag 22 maart en Wereldwaterdag! Het thema van dit jaar is ‘het versnellen van de verandering’. Daarom worden in Nederland meerdere activiteiten georganiseerd, zoals het schoonmaken van rivieren, maar iedereen kan heel makkelijk zelf wat bijdragen. Daarom besteden we graag aandacht aan dit onderwerp en wat we met elkaar kunnen doen om water te besparen.

Schoon en voldoende water
Schoon water is onze kerntaak. Wij doen dit niet alleen door legionellabesmetting te voorkomen, maar geven ook advies over hoe we kunnen zorgen voor beter gebruik van drinkwater. Met het juiste advies, goede sanitaire voorzieningen en deskundige installateurs kunnen we in Nederland een hoge kwaliteit drinkwater garanderen en dat op een steeds zuinigere manier. Toch spelen ook in Nederland uitdagingen, waaronder periodes met watertekorten.

Bewustwording
Door bewustwording en het gebruik van de juiste voorzieningen, valt nog veel te winnen. In het algemeen geldt dat een kortere duur, een lagere volumestroom en temperatuur de water- en energiebesparing ten goede komen. Gaat u uw sanitaire voorzieningen vernieuwen of heeft u vragen over bijvoorbeeld drukverlies? Dan geven wij u graag advies. Zeker bij het gebruik van moderne technieken en apparatuur valt veel te winnen. Gelukkig zijn ook meerdere besparingsmaatregelen nu al te nemen!

Besparingstips

  • Douchen
    Dat nog veel te bereiken is, blijkt uit het feit dat ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens nog geen waterbesparende douchekop heeft, terwijl de douche verantwoordelijk is voor ongeveer 80% van het energiegebruik voor warmtapwater en ongeveer 40% van het drinkwatergebruik. Andere douchetips zijn minder lang, minder vaak en op een lagere temperatuur douchen. Zet de kraan bij het inzepen uit en u bespaart meerdere liters!

  • Wassen
    Was minder vaak en kies dan een niet te hoge temperatuur. Zorg dat de wasmachine volgeladen is. Hetzelfde geldt voor de vaatwasmachine: zet deze alleen aan als deze vol is. Gebruik de juiste programma’s voor de specifieke situatie met niet al te hoge temperaturen. Overweeg de aansluiting op een warmtapwaterleiding wanneer er een zonneboiler aanwezig is. Kiest u voor wassen met de hand in de gootsteen, dan helpt een schuimstraalmondstuk. Het beperkt de volumestroom, maar het lijkt toch een volle straal.

  • Tuin
    Geef uw planten ’s ochtends water voor de zon opkomt. Dan heeft het water tijd om de grond in te trekken en verdampt het minder snel. Gebruik wanneer mogelijk druppelirrigatie voor de bewatering. Dit zorgt voor een constante, afgestelde watertoevoer naar uw planten en kan tot 70% water besparen in vergelijking tot en met de hand sproeien. Een ander alternatief is het gebruik van hemelwater. Let wel op dat het pompje bij een hemelwatersysteem met opvangput niet het voordeel van waterbesparing tenietdoet door het energiegebruik. Houd al rekening met het watergebruik als u de tuin gaat inrichten, bijvoorbeeld door gebruik te maken van bodembedekking en compost, zodat de aarde water beter vasthoudt.

Kijk voor nog meer besparingsmogelijkheden voor water en energie bij leidingwaterinstallaties in deze handige brochure. Uiteraard staan wij ook klaar om u te adviseren hoe u het beste en zuinigste met drinkwater kunt omgaan.

Fijne Wereldwaterdag!

"Met het juiste advies, goede sanitaire voorzieningen en deskundige installateurs kunnen we in Nederland een hoge kwaliteit drinkwater garanderen en dat op een steeds zuinigere manier."

Danny schoonrok

Img blue footer

Nog niet helder?

Maak een afspraak!

© SchoonH2O

Privacyverklaring
KvK: 85605719
Rekeningnr.: NL19 RABO 0189809701
Ontwerp & realistie: MM